Beställ online
Nöjd Kund–Garanti
Bok

Artiklar

Artiklar och Nyheter

Dansband - Schlager - Country

Böcker
2022-07-20
Article 3
Därför mår vi bra av dans

Efter två års uppehåll är ett av de mest populära inslagen i den svenska evenemangskalendern tillbaka, nämligen Dansbandsveckan i Malung. Evenemanget som drog i gång i mitten av juli och som håller på till och med lördag den 23 juli bjuder, i samband med sitt 35-årsjubileum, på hela 82 dansband med eminenta namn som Lasse Stefanz, Vikingarna, Larz Kristerz, Blender och Expanders i spetsen. I år har man dessutom bjudit in en rad internationella dansband från bland annat Island, Finland och Norge och utökat repertoaren med rockabilly band som spelar varje kväll. Uppslutningen är lika imponerande som vanligt och biljettförsäljningen ligger över nivåerna för samma period år 2019 vilket innebär att minst 100 000 dansglada besökare kommer att snöra på dansskorna i Malung i sommar. Kanske är det inte så konstigt med tanke på att dans medför en rad olika fördelar för oss ur både mentalt och fysiskt hänseende - låt oss kika närmare på detta.

Lekfull brejk

För hobbydansaren som inte behöver oroa sig över att prestera på danstävlingar världen över som den professionella dansaren innebär dans en kravlös stund för lekfull underhållning. Hjärnan får ta en paus från vardagens bestyr och måsten. När vi ger oss hän till dans och låter kroppen följa med i musikens ljuva rytmer händer något som inom KBT kallas för fokusskifte. Vi blir så fokuserade på här och nu och på uppgiften att röra vår kropp på ett rytmiskt sätt att det finns begränsat utrymme för oroande tankar. Det är dessutom svårt att inte dra på smilbanden och att smittas av glädjen som hög musik och rörelse innebär. I detta avseende kan dans jämföras med andra aktiviteter som också innebär ett slags fokusskifte och en paus för hjärnan till förmån för avslappning och skoj. Kanske upplever du samma känsla när du målar av ett stilleben vid ett staffli i strålande dagsljus, experimenterar med att skulptera små figurer i lera, broderar eller spelar lekfulla spel av olika slag genom tematiska och färgstarka slots som typiskt sett hittas på digitala plattformar nuförtiden. Kanske känner du det när du yogar eller pysslar eller snickrar - listan kan göras lång men ni förstår principen som gäller.

Social gemenskap

Som nämnts lockar Dansbandsveckan årligen till sig runt 100 000 dansglada besökare från hela landet. För den som deltar i evenemanget väntar därmed en vecka full med möjligheter till social interaktion och gemenskap. Dans är nämligen en fantastisk isbrytare och ett lekfullt sätt för oss att knyta an till andra och dela glädjen som musik och rörelse i tandem innebär. På samma sätt som vi ibland föredrar att gå på konsert för att lyssna på en artist eller ett band live tillsammans med andra för en förstärkt och annorlunda upplevelse gillar vi ibland att överge solodans framför spegeln där hemma för rytmisk rörelse i grupp på olika dansevenemang eller på klubb. Den som gått på valfri danskurs, oavsett om det gäller lindy hop, salsa eller bugg, vet att dans förenar och att en danskurs är ett strålande tillfälle att skaffa nya bekantskaper och vänner som gillar att göra precis samma saker som du.

Fysisk kondition

De flesta stora träningsanläggningar i landet har idag dans på sina träningsscheman. Beroende på vilken dans som är din personliga favorit är det nämligen en alldeles ypperlig träningsform som bättrar på både kondition, balans, uthållighet och smidighet. Balett gör till exempel att man tränar massvis med små muskler som man kanske inte varit medveten om samtidigt som man förbättrar sin balans och kroppskontroll och blir mer vig i samband med de otaliga stretchövningar som ingår i dansformen. Zumba som tränas till pulserande latinorytmer är en gruppbaserad träning med rötter i danser som bland annat samba, merengue och cumbia och är numer en allmänt vedertagen och energifylld träningsform även i Sverige. Dansformen passar den som inte endast vill bygga kondition och bränna kalorier men som också vill bygga muskler. Avslutningsvis ger gammeldans, som är ett samlingsnamn för svenska danser mellan 1800–1900 både motion och koordination. Genom sin mindre explosiva art låter den dig parallellt arbeta med balans, leder och muskulatur.

Läs mer >
Article

5 grymma band som du inte får missa om du älskar dansbandsmusik

Tycker du om dansbandsmusik? Då har du kommit till rätt plats! Vi älskar också dansbandsmusik och allt som har med dansband att göra.


Det finns vissa dansband som är bättre än andra, och det känner du säkerligen redan till. Det spelar heller ingen roll när du är intresserad av att lyssna på denna ljuva musik, oavsett om du lyssnar när du spelar bingo online, när du dansar eller när du lagar mat.

5 band som inte får missas om du älskar dansbandsmusik

Nedan är våra bästa exempel:

Lasse Stefanz

Lasse Stefanz är onekligen ett av de bästa dansbanden någonsin och har varit aktiva sedan 1967. Bandet har släppt otaliga singlar och album som har fått stor uppmärksamhet runt om i landet, och bandet fortsätter att leverera år efter år, trots att många ursprungliga medlemmar har blivit utbytta.


Under årens gång har de levererat favoriter som “Det här är bara början” och “Livets ljusa sida” och fortsätter att bjuda på shower som Sveriges befolkning älskar. Därmed är Lasse Stefanz ett måste som du absolut inte får missa!

Sven-Ingvars

Sven-Ingvars är ett av Sveriges främsta dansband och har erfarenhet som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1956! Sedan dess har många medlemmar kommit och gått, men en sak som är säker är att kvalitén har varit densamma under hela bandets resa.


De har släppt åtskilliga album, och fortsätter än idag att leverera ny musik på regelbunden basis. Få andra band har varit lika konsekventa över en längre tid, och lyckas på något sätt hålla uppe samma höga kvalité som bandet är kända för.

Vikingarna

Vikingarna började redan 1958 och har sedan dess blivit ett av Sveriges mest uppskattade dansband. Till skillnad från många andra band har de även nått stora framgångar utanför Sverige, främst i Tyskland, Österrike och Schweiz. Anledningen till detta är att de även har spelat in låtar på tyska.


Numera är Christer Sjögren tillbaka i bandet och har tagit dem tillbaka till dess forna glans, och kommer med allra största sannolikhet se till att de fortsätter leverera på den höga nivå som vi är vana vid.

Arvingarna

Det går inte att göra en lista med de bästa svenska dansbanden utan att inkludera Arvingarna. Bandet bildades så sent som 1989 och har inte riktigt lika mycket erfarenhet som de andra alternativen på listan, men är trots detta något som du absolut inte får missa.


De har levererat massvis med fantastiska album och låtar under årens gång, och kom till och med på första plats i Melodifestivalen 1993 med deras stora hit “Eloise”.

Flamingokvintetten

Sist men inte minst hittar vi Flamingokvintetten. Dansbandet bildades 1960 och är fortfarande aktiva, men bara till viss del. Bandet har inte riktigt samma närvaro som de andra banden på den här listan, men är trots detta fortfarande lika bra som någonsin.


De har just nu ett försenat 60-årsjubileum, och kommer att bjuda på många fantastiska shower runt om i landet.

Läs mer >
Article 2022
3 Tips för att spela ett gig i Las Vegas

Mer än 41 miljoner människor besöker Las Vegas varje år för att söka lycka eller bara ha en trevlig semester. Las Vegas är den största staden i delstaten Nevada med sina drygt 700 000 invånare och 2 miljoner som bor i storstadsområdet. Staden har en vibrerande musikscen med artister som Celine Dion, Elton John och till mindre kända artister som alla gör sitt yttersta för att staden ska behålla sitt rykte som en av världens roligaste städer. Denna artikel tar en närmare titt på hur man kan spela ett gig i den neonlysande ökenstaden.

insert iamge - https://pixabay.com/illustrations/las-vegas-lettering-abstract-1381728/

Las Vegas

Staden har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet då spanjorerna kontrollerade området. Las Vegas-dalen var tidigt känd för sina vattenbrunnar som resulterade i stora gräsmarker som på spanska heter ”vega” – som ledde till namnet Las Vegas, som först 1911 blev erkänd som en riktig stad. En av stadens mest betydelsefulla händelser skedde 19 mars 1931 när legaliseringen av hasardspel lagstadgades. Idag är staden känt för hasardspel och är även stadens viktigaste inkomstkälla. Enligt uppgifter spelar 90 % av stadens besökare någon typ av spel. Ett av de mest populära spelen är roulette som uppfanns av den franske matematikern Blaise Pascal och som på franska betyder ”litet hjul”. Spelet var inledningsvis förbjudit i Frankrike men blev fort populärt i städer som Monte Carlo och Las Vegas. Roulette utvecklades under 1800-talet till den populära spelform vi ser idag.

Musikscenen i Las Vegas

Även om Las Vegas har många smeknamn som Sin City och City of Lights vill många hävda att staden borde identifiera sig som ”The Live Music Capital of the World”. Bortsett från de allra största musikstjärnorna som alltid gör ett besök i staden finns det alltid en levande musikscen på stadens barer och mindre scener. Det finns många mindre musikscener som ibland besökare missar när man besöker staden. House of Blues at Mandalay Bay är en konserthall som är perfekt om man har en försmak för blues och älskar live-musik. House of Blues har öppet alla dagar i veckan och utlovar en skön och autentisk känsla. Om man i stället älskar countrymusik kan Nashville Unplugged vara ett ställe som är gratis att besöka och som ständigt letar efter musiker som vill spela ett gig.

Hitta ett gig i Las Vegas

Musikscenen i Las Vegas är enorm och ställen söker ständigt efter nya talangfulla musiker. Nedan kommer 3 tips på hur du hittar ett gig i Las Vegas:

Undersök möjligheterna
I takt med digitaliseringens intåg har även musikbokningsbranschen förändrats. Idag finns det hemsidor som ständigt letar efter musiker att fylla det tomrum som finns. Om man inte har en manager eller agent kan man alltid ta kontakt med dessa sidor själv och skicka in sitt bidrag. Det finns oändligt med platser som erbjuder livemusik i Las Vegas och är man tillräckligt bra gäller det att våga satsa och ta kontakt.

Bygg en plattform på sociala medier
Syns du inte – finns du inte. Idag sker nästan all marknadsföring för mindre band och musiker på sociala plattformar som Facebook och Instagram. Även om information ibland kan känns överflödig ökar chansen att någon får upp ögonen för din talang om du är aktiv på sociala medier.

Var prestigelös
Las Vegas har över 41 miljoner besökare varje år och flertalet av dessa uppskattar säkerligen musik. Utbudet av musikscener i staden är stort och ofta handlar det om att få in en fot och därmed skaffa kontakter. Ett första steg är alltid att gå dit på kvällarna och presentera din musik.

Läs mer >
Artikel 2!

Hur man gör sig redo för att se ett bra band


Vare sig du älskar livemusik eller bara vill ha kul är det ingen tvekan om att det är en speciell upplevelse att se ett bra band. Att förbereda sig för att se ett bra band kan dock vara skrämmande - särskilt om du inte vet vad du ska göra. Här är några korta och snabba tips om hur du förbereder dig för att se ditt favoritband och hur du får ut det mesta av upplevelsen.

Lyssna på deras album

Om du är ett riktigt fan av bandet, är det troligt att du redan känner till deras musik. Men om du inte känner till deras verk är det värt att ta sig tid att lyssna på deras album innan showen. På så sätt känner du till deras låtar och kan sjunga med när de spelar dem live. Det gör inte bara upplevelsen roligare för dig, utan bandet kommer också att uppskatta din entusiasm.


Ta en titt på deras spellista

När ett band är på turné brukar de ha en spellista med låtar som de planerar att spela under varje spelning. Du kan hitta dem på nätet före konserten, så ta en titt och se vilka av dina favoriter som kommer att spelas. Notera också i vilken ordning låtarna kommer att spelas - det kan ge dig en bra uppfattning om hur föreställningen kommer att gå till.


Kom tidigt

Om du vill få en bra plats på konserten är det viktigt att viktigt att komma i god tid. På så sätt kan du välja din plats i lokalen och få en bättre utsikt över scenen. Om du anländer tidigt har du dessutom en chans att utforska området och kolla in de varor som finns till försäljning.


Klä dig för tillfället

De flesta konserter är ganska avslappnade, så du behöver inte oroa dig för att klä upp dig för mycket. Det är dock fortfarande en bra idé att ha på dig något som du känner dig bekväm i och som inte begränsar din rörelseförmåga. Du vill ju trots allt kunna dansa och sjunga med utan problem.


Planera hur du ska ta dig dit

Om du ska gå på en konsert i en annan stad är det viktigt att planera din resa i förväg. På så sätt kan du vara säker på att du anländer i tid och att du inte har några problem med att ta dig till platsen. När du bokar dina biljetter bör du kontrollera var konserten äger rum så att du kan planera din resa därefter.


Gör något roligt för att komma på humör

Att lyssna på bandets musik är ett bra sätt att bli upprymd inför konserten. Men om du verkligen vill komma in i stämningen kan du försöka göra något roligt före showen. Det kan vara allt från att titta på ett liveframträdande på YouTube, titta på en häftig film eller spela casinospel online på webbplatser som rubyfortune.se. Det viktiga är att du gör något som får dig att känna dig uppspelt och redo att ha roligt.


Prata med dina vänner om bandet

Om du går på konserten med vänner bör du ta dig tid att prata om bandet innan. På så sätt kan ni alla dela med er av er entusiasm och bli ännu mer peppade inför föreställningen. Dessutom är det ett bra tillfälle att diskutera vilka låtar du ser mest fram emot att höra.


Kom ihåg att ha roligt!

Framför allt är det viktigt att komma ihåg att konserter är till för att njutas av. Så stressa inte för mycket för att allt ska bli perfekt. Slappna av och ha roligt. Det är trots allt vad levande musik handlar om. Njut bara av ögonblicket och låt musiken ta över. Det är därför vi går på konsert - för att ha roligt!


Läs mer >
Saker du kan göra

Saker du kan göra om du är trött på att lyssna på musik
Det råder ingen tvekan om att musik verkligen är en av de mest effektiva formerna för att uttrycka sig själv. Musiken kan hjälpa dig att reflektera över ditt liv och kan också vara ett sätt att fly från verkligheten. Men det kan mycket väl vara så att dagen då du har hört alla låtar kommer, vilket gör att du känner att musiken inte riktigt längre räcker till. När den dagen kommer finns det lite andra saker som du kan göra istället, t.ex följande.


Forska lite om dina favoritband.Ta reda på mer om banden du älskar. Läs intervjuer, titta på dokumentärer och ta reda på intressanta fakta om dem som du kan dela med dina vänner. Det hjälper dig att uppskatta dem ännu mer, och kommer att göra det till en rikare upplevelse när du lyssnar på deras musik.


Skapa ett blandband.
Minns du den tid då folk brukade göra blandband till sina vänner? Det finns ingen anledning att inte göra samma sak nu. Välj ut några av dina favoritlåtar och sammanställ dem i en spellista. Du kan till och med vara kreativ och göra ett blandband med tema, till exempel "Låtar som hjälper dig att studera" eller "Låtar för att komma över ett uppbrott."


Lyssna på musik från andra kulturer.Om du är trött på att lyssna på samma gamla musik kan det kanske vara en bra idé att prova något nytt? Det finns så många olika typer av musik att du säkert kommer att hitta något nytt som du gillar. Om du inte riktigt vet var du ska börja kan du testa musik från andra länder eller kulturer. Du kanske blir förvånad över hur mycket du tycker om det!


Försök att hitta något nytt.Att hitta ny musik är alltid ett bra sätt att bekämpa tristess. Vare sig du letar efter nya band på internet eller kollar vad dina vänner lyssnar på finns det inget bättre än att upptäcka något nytt för att få dig att bli entusiastisk över musik igen. Testa att söka efter några band eller artister som liknar din tidigare smak.


Läs några böcker. Att läsa en bok är ett riktigt bra sätt att verkligen sätta sig in i ett bands historia. Många band har skrivit biografier, vilket kan ge dig ett helt nytt perspektiv på deras musik. Om du letar efter något att läsa kan du ta en titt på en lista över de bästa musikböckerna.


Titta på lite TV. Om du är uttråkad kan du testa att titta på musikrelaterad tv. Det finns massor av bra dokumentärer och program som kan hjälpa dig att lära dig mer om dina favoritartister. Du kan till och med hitta några liveframträdanden att titta på, vilket alltid är roligt. Du kan till och med titta på ett program eller en film som är känd för att ha ett bra soundtrack.


Gör din egen musik. En av de bästa sakerna du kan göra om du är uttråkad av att lyssna på musik är att göra din egen musik. Oavsett om du är en blivande låtskrivare eller om du bara gillar att leka med instrument, kan musik vara ett bra sätt att uttrycka sig på. Man vet aldrig, du kanske till och med hittar något som du verkligen älskar!


Spela casinospel online. Casinospel på nätet blir alltmer populära eftersom de är ett bra sätt att ha roligt och koppla av. Dessutom är de något annorlunda om du är uttråkad av att lyssna på musik. Du kan hitta ett stort utbud av olika spel på nätet. Så varför inte prova dem nästa gång du behöver en paus från musiken?Om du letar efter en webbplats att spela på kan du ta en titt på jackpotcitycasino.se eftersom de har massor av spel att välja mellan, och du kommer garanterat att hitta något som du gillar.


Se ett band live! Att se ett band live är alltid det bästa man kan göra när man har tröttnat på att lyssna på deras musik. Det finns inget bättre än att uppleva energin och atmosfären från en livespelning, och det kommer att ge dig en helt ny uppskattning för bandet. Om du inte kan se ditt favoritband live kan du försöka ta dig till en lokal spelning i stället. Du kan mycket väl bli överraskad över hur mycket du gillar det!

Läs mer >