Vinnare av Guldklave 2022
Nöjd Kund–Garanti
2023-09-16

Tom fick nytt hjärta som 2-åring - 32 år senare slår det fortfarande

För publiken är Tom Håkans bekant via sitt artisteri och sina låtar som spelas flitigt på musiklistor och radiostationer i Norden. Men redan som mycket ung var han vida berömd inom medicinska kretsar både i Finland och utomlands. För 32 år sedan blev han den yngsta personen i Norden som genomgått en lyckad hjärttransplantation.– Att jag lever och kan sitta här i dag är inte alls någon självklarhet. Tom Håkans föddes till synes frisk, men efterhand sinade hans krafter, och vid ett års ålder var han helt orkeslös. Han var ofta förkyld och fick olika infektioner. Läkarna konstaterade småningom att han led av ett medfött hjärtfel, förorsakat av ett sällsynt tillstånd som kallas Noonans syndrom. Klockan halv två på natten, 29 juli 1991, ringer telefonen hemma hos familjen Håkans i Korsholm. Det visar sig vara ett efterlängtat samtal. Ledaren för transplantationsenheten vid universitetssjukhuset i Helsingfors ringer för att berätta att ett hjärta som passar åt lilla Tom har hittats.Redan ett par timmar senare sitter Tom med sina föräldrar i ett ambulansflyg på väg till huvudstaden. Varje minut är dyrbar, det här är en kapplöpning mot tiden.

Toms intresse för musik började redan i lågstadiet på roliga timmen när han hade med sig olika cd-skivor som Tom spelade upp för klassen och i ett senare skede började ta gitarrlektioner. Intresset för dansmusiken uppstod när Tom som 9-åring fick en cd-skiva med Sten & Stanley.

Förutom att Tom spelar, sjunger och skriver låtar så har han också gett ut fem soloalbum under eget namn. År 2020 startade han bolaget TMD Music, i sitt företag TMD Music gör han många olika saker. Digital Musikdistribution till Radiostationer runtom i Norden. Han skriver låtar & ger ut med olika artister/band.

Han är arrangör för Krogshower, Konserter, dansgalor och andra tillställningar. I september var det en stor dansgala och i oktober blir det kyrkokonserter med fyra av Svenskfinlands mest omtyckta och populäraste artister.

Det har även gjorts en dokumentär om Toms liv som utkommer på DVD senare under hösten. Ni följer Tom på Facebook & Instagram där ni även hittar hans företag TMD Music.

Foto: S&J Creations Finland

Dokumentären som kommer senare i höst!
< tillbaks till alla nyheter