Vinnare av Guldklave 2022
Nöjd Kund–Garanti
2023-10-31

Niclas Vistemarks dansbandssuccé på Facebook – Läs hur det startade

Dansbandssidan.com ville intervjua Niclas Vistemark som gör ett enormt fint jobb med listan "Favorittoppen dansband" som jag vill påstå är en av Sveriges största listor vad det gäller dansband. Varje vecka rösta tusentals människor på denna lista och dansbandet får oerhört fin reklam och även många streams via Spotify och andra digitala medier. Läs mina frågor till Niclas nedanför.

Varför Favorittoppen dansband startades?

Jag har alltid gillat listor och statistik av alla de slag och tyckte att det vore kul att pröva på via nätet en lista, det började med Topplistan i januari 2000 som höll sig kvar ända till 2022, men valde att lägga ner den då antalet röstandes vacklade. Dansbandspubliken däremot var trogna att rösta och ett par år innan, 25 september 2019 såg Favorittoppen dansband dagens ljus. Jag kombinerade dessa två listorna parallellt en tid men insåg att det var Favorittoppen dansband jag skulle satsa på. Inspirationen till listan är Svensktoppen och Tracks som man lyssnade mycket på under 80 och 90 talet. I början blandades både äldre och nysläppta dansbandslåtar på Favorittoppen men ändrades väldigt snabbt till endast nysläppta låtar. Larz-Kristerz med "Kurragömma" var första listettan.


Vad är Favorittoppen dansband?

En lista som röstas fram varje vecka och på tisdagar klockan 15:00 (om ej annan tid anges) så presenteras låtarna på Facebooksidan utav mig. På Favorittoppen dansband idag så får svenska dansband vara med och utöver det även schlager, visa, rockabilly och en och annan folkkär artist som gör en populär låt som är bred. Idag får bara utländska artister vara med om de sjunger på svenska. Så exempel skulle Scandinavia med "Barndomsåren" fått vara med om den släppts idag då det norska bandet sjunger på svenska i denna låten.


Hur gör man för att få vara med?

Man söker upp "Favorittoppen dansband" på Facebook och lägger till sig där. Varje tisdag blir man taggad/inbjuden till att rösta via en mall som finns på sidan från och med tisdagar-fredags morgon.


Syftet med Favorittoppen?

Mest för att jag själv tycker det är kul men har märkt att listan behövs då det i media idag inte finns så mycket för dansbanden, sen Svensktoppen ändrade sina regler och inte tar in så mycket dansbandsmusik.


Målet?

Jag försöker ständigt utveckla Favorittoppen, men tycker den i nuvarande form funkar bra. Det är en 20 veckors regel för låtarna vilket både jag och följarna tycker är lagom enligt den följarfråga jag gjorde nyligen. Annars tycker jag det bara är roligt att underhålla följarna med den här listan varje tisdag. Vet att för en del är det veckans höjdpunkt och att många ser fram mot att se vart just sin favoritartist/dansband befinner sig på listan. En del dansband/artister hör av sig till mig och är nyfikna eller tipsar mig om att de släppt en ny låt.


Hur väljs utmanarna ut?

Jag har en spellista på Spotify där jag samlar upp nya låtar och jag får även hjälp med tips och förslag och då hamnar de där. Sedan plockar jag ut vilka fem nya utmanare som ska testas från denna spellista till att tävla mot de tio låtarna som redan ligger på Favorittoppen.


Bakgrunden till att jag gillar dansbandsmusik?

Mina föräldrar gillade denna musiken mycket och man fick höra under uppväxten mycket dansband. Jag minns att jag som 3-4 åring satt och lyssnade på Sten & Stanleys album "Bella, Bella" och just titelspåret föll ju en 3 åring i smaken då det var lätt att gå omkring och sjunga "Bella, Bella". Fick hennes exemplar av LP-skivan nu i vuxen ålder av min mor då hon sa att jag skulle ha den och den finns sparad här hemma. Annars gillade jag väldigt mycket Vikingarna och Flamingokvintetten också då det spelades mycket hemma.

Tack för att du tog dig tid Niclas och fortsatt lycka & framgång med Favorittoppen.


< tillbaks till alla nyheter