Vinnare av Guldklave 2022
Nöjd Kund–Garanti
2024-05-01

Mona G & hennes livsnoveller - Mitt liv i ord & toner

Här kommer månadens Kåseri av och med Mona G. Denna 1:a maj bjuder Mona på härlig läsning, texten kommer direkt från Monas hjärta och jag har bara korrigerat några detaljer i övrigt är inte texten ändrad.

MINA LIVSNOVELLER, MITT LIV I ORD OCH TONER. (Och en och annan tår..)

Och hur kom benämningen "Mona låt" egentligen till ??

Tänk om jag vetat när jag var 18 år och skrev min första låt (och förra seklet var ungt) att jag i dag vid snällt sagt vuxen ålder fortfarande skriver och att min senaste livsnovell kommer ut om två dagar...Där mitt hjärta bor.

Vid 18 år tror man inte att ens 30 år finns...

Men bevisligen så existerar åldrarna faktiskt en bra bit upp i åren. och att musik är friskvård vet ju vi alla som envisas med att benhårt åka omkring i olika konstellationer och sprida vår musik och få sprida glädje och glänsa lite på scenen.  

Mina sånger har i de flesta fall kommit till under ganska tragiska omständigheter. Jag minns inte alla men många,

och lagt ner både blod, svett och mest tårar när jag skrivit dem.

I den underbart vackra lila pärmen jag fick av min lilla älskade mamma (som verkligen älskade det jag skrev) finns merparten av de livsnoveller jag knåpat ihop dryga 140 st, och där är ofta "hundöron" på de nu lite lätt  gulnade sidorna som varit våta  av tårar..

Så allt är taget ur livets dagbok. Ju större kärlek, desto bättre låt, brukar jag säga.

Det kanske inte alltid så populärt i de band jag spelat i under alla mina snart 55 år i branschen.

Men det blev en revansch utan dess like när stora band som Thorleifs  tog upp och spelade in hela 10 st. Samt Kikki Danielson, och min fina vän Lasse  Sigfridsson och Lasse Stefanz har också. tagit med någon av mina texter. Samt många fler... Den känslan går knappt att beskriva.  

Som t.ex. ”Lite av din tid, lite av din kärlek” som mitt band ratade men som sedan blev en stor hit med älskade Thorleifs, och som tillsammans med ”Dej ska jag älska all min tid” är de  största låtarna  jag har gjort. De finns i väldigt många inspelningar är, både på danska och norska. Båda dessa låtar sjunger jag varje gång jag är ute och framträder. "Dej ska jag älska all min tid" vann Hänt's Meloditävling i början på 90 talet.  

”Mona låt ", vem myntade denna  gulliga benämning?

Thorleifs, så klart!

En Mona låt är "lugn ,vemodig och melodiös med mycket tårar i."  Så rätt mina älskade vänner har i det  fortfarande.

På senare år har jag givetvis fortsatt att skriva och när jag sedan 2017 har haft den oändlig glädjen och lyckan att få sjunga till några av de bästa country musikanterna i världen, så har jag fått ett helt nytt underbart musikaliskt liv, där ingår givetvis min Hovproducent Dennis Lagerkvist som tar hand om allt på ett absolut superproffsigt sätt. Nu är strax mitt femte album med dessa gudabenådade musikanter klart. Där hyllar jag en av vår tids absolut största countrystjärnor, Dolly Parton. Dessa killar har också spelat med Dolly...Ibland överträffar verkligheten dikten...

Jag försöker sjunga de underbara låtarna på mitt sätt med så mycket kärlek och respekt som det är möjligt.

DOLLY OCH JAG, är titeln.

Den kommer ut i juni månad och innehåller sex Dolly låtar och tre av mina, varav en där melodin är gjord av duktige Micke Karlsson.  Kommer att finnas både på Ginza och hos mej.

Nu väntar jag på att min nya låt ska komma ut på Spotify den 3/5. Av min kollektion av låtar, så tycker jag att det är den bästa jag har gjort.

DÄR MITT HJÄRTA BOR.

Glöm inte att lyssna och följa mej på Spotify.

Massa kramar från mej och ha en fin fortsättning på våren önskar Mona G.

< tillbaks till alla nyheter