Vinnare av Guldklave 2022
Nöjd Kund–Garanti
2024-02-05

Från Mats Rådberg till Dolly Parton - Kåseri med Mona G

Alla minns vi väl vår första stora kärlek, eller hur? Ja, nu menar på dem musikaliska fronten, Det mer romantiska kan vi ta en annan gång...

Min passion och livslånga kärlek till countrymusiken väcktes  när jag var 12-13  år. Jag föll som en fura för en nytänd stjärna på countryhimlen. Mats Rådberg hette denne tjusige skönsjungande gud som tog sej rakt in i mitt hjärta med låten Early morning rain.Sen dess har min känsla för denna musik växt till en livslång "never ending love"!

Efter några år kom så superhiten Rosegarden med Lynn Andersson,  och då fick Mats maka på sej till  förmån för denna fantastiska Countrygudinna. Rosegarden har jag under åren spelat in på skiva tre ggr under åren.

Min biljett in i den "stora" världen kom också genom en underbar countrylåt. 1974 vann jag Kvällspostens Sommarchans med Try a little kindness". En älskad upptempolåt skriven av Buck Owens.  Första priset  var en skivinspelning på Elektra  i Stockholm och jag fick spela in min allra första egna komposition! Vilken ära och glädje.

Under tiden i Leif Bloms ( 15 år) spelade vi en del country.  Bl.a. skrev jag en svensk text till Blue eyes crying in the rain. Det blev Tårar skymda av ett regn. Märkligt nog blev den godkänd av de annars mycket svårflörtade Br Bloms.

Glädjande nog finns  den idag i många inspelningar. Bl.a. med min goa duktiga fina vän Lasse Sigfridsson och även Lasse Stefanz har den med på ett album. Jag har själv spelat in den både på engelska och svenska.  

DET NYA LIVET SOM SOLIST  

När min tid i dansband 2009 nått sitt slut efter ca 40 år var det givetvis en oändlig och bottenlös sorg. Min orkester, Mona Gs var ju mitt i livsverk. Vad skulle jag göra nu?

Men räddningen kom som sänd från himlen, Gud ske lov. Så klart var det country vad annars. Jag fick vara med två ggr på Sweden Country Festival i Kristianstad.  Där fanns artister och band från stora delar av världen. Verkligen en en riktig boostar för mitt då ganska sargade självförtroende.Och det ökade grundligt när erbjudandet  om att göra ett countryalbum. Mitt första album som solist sedan tiden med bandet. Countrypärlor blev namnet och innehöll bl.a Together again,Toppen of the Word samt förstås några egna låtar.  Detta, album kom 2010 lagom till min med verkan i TV serien  Dansbandsbrudar som sändes i TV4 + ,numera Sjuan .Countrypärlor sålde så pass bra att det blev en uppföljare, Countrypärlor 2. Så visst finns det intresse för denna musik som av många kallas " De vitas soul" ! 2013 kom också Mona G Bästa, så det var tätt med skivsläpp de åren.

Men så skulle mitt skivbolag säljas, så då var den sagan slut...Men ibland är änglarna, ja Gudarna ockå för den delen, med på banan som väl är. Jag fick kontakt med mitt nuvarande skivbolag, Atenzia . Ägt av Pär och Christina Winberg.  Jag kände meddetsamma att nu hade jag "hittat hem'. Hos Atenzia finns en makalös kunskap och kreativitet och två stora  goda hjärtan. Detta år 2015 ,kom första albumet på detta skivbolag, och fick namnet Mina favoriter.  En blandning av äldre country låtar och några av mina nya låtar.

ETT NYTT UNDERBART MUSIKALISKT LIV!

2017 kom förslaget från Atenzia att prova ett helt nytt sätt att jobba med inspelning av countrymusik. Pär och duktige vännen Lasse Sigfridsson hade varit över i Nashville och spelat in ett album med några av de mest förnäma musikanterna där. Och det lät så bra. Dessa musiker har också spelat med  bl.a. Vincent Gill, Olivia Newton-John,Dolly Parton m.fl.

Ännu en dröm blev sann och vi gjorde det första albumet  med dessa gudabenådande killar. Den bästa tiden I mitt liv, blev titeln.

Som vanligt hade jag min oumbärliga fantastiska producent, Dennis Lagerkvist som tog hand om all kontakt med Dan Drilling, producent i Nashville. En helt magisk känsla att få sjunga till dessa bakgrunder. En helt ny värld öppnade sej, kände jag då LYCKA.

2020 gjorde vi nästa album med samma koncept. Då var himlen lite närmre. Blandat med egna låtar och några countrypärlor. Bl.a .The last thing om my  mind ,som också älskade Dolly Parton spelat in. I FJL fick jag högsta betyg, en femma av Lasse Gurell, och även min fina vän och sångsyster Helen Persson, då programledare på SR Kristianstad, gav mej fem ,full pott! Underbart roligt!

Sedan  kom pandemin, men sommaren 2022 kom det tredje Nashvillalbumet, Bara stjärnorna följer min väg. Här hade vi fler countrylåtar med bl.a. min älskade drömlåt Sometimes when we touch. En fantastisk glädje och milstolpe I hela mitt musikaliska liv. Det känns gott i hjärtat att för en gångs skull vara nöjd med det jag gjort. Bara ett år senare var det dags för ett lite annorlunda album. Ytterligare en strålande  idé från Atenzia att göra alla de fina countrylåtarna på svenska! Alltså blev namnet Nashville på Svenska.

Det var riktiga godingar ,t.ex. Tunna skivor, När vi rör varann och Är det konstigt att man längtar bort nån gång. Underbara vackra sånger som nästan alla kan sjunga med i och roligt att sjunga dem på svenska!

Men hur ska man då toppa det här?

En, om möjligt, ändå mer strålande idé från Pär Winberg blev då att göra ett album där jag hyllar Dolly Parton! En av våra absolut största Countrygudinnor ever! Så klart att jag genast gick igång på det. Hennes låtskatt är oändlig, och jag har fått välja de som jag älskar lite extra mycket. I januari kom den första singlen av fyra, Here you come again.  Sedan samlar  ihop alla till ett album, lagom att komma ut vid  Midsommar. Några egna låtar finns förstås med också.

Att härma Dolly är givetvis omöjligt. Men jag försöker att göra det på mitt sätt och ge varje låt den stora kärlek jag känner för hennes musik, och med all respekt som jag bara kan. Från hela mitt hjärta. Det blir också en hyllnings konsert turné i sommar med namnet DOLLY OCH JAG! Där kommer jag att berätta om hennes fantastiska resa och sjunga de fantastiska låtarna.  Sååå spännande, wow!

Så till sist, en liten "cliffhanger"! När albumet närmar sej framåt försommaren, kommer en heeelt fantastisk sak att ske i mitt musikliv. Kanske en av de roligaste och oväntade äventyr nånsin under mina 54 år i branschen. Så håll ögon och öron öppna, det kommer mera.Here i come again ❤️

All text av Mona G (Dansbandssidan.com har inte ändrat något då detta är personligt skrivit av Mona till Dansbandssidans följare.) 

Foto: Hans Persson
< tillbaks till alla nyheter