Vinnare av Guldklave 2022
Nöjd Kund–Garanti
2023-10-09

Framtiden för dansbandsbranchen innebär även - Ge nya band & artister chansen

Att våga ge chansen till nya dansband och kanske okända dansband är viktigt för att dom dels skall komma fram och bli upptäckta. Det finns fortfarande mindre kända dansband och även nyare band som långt ifrån får chansen hos många arrangörer eller bokare, vad detta beror på är det delade meningar om.

Givetvis vill arrangören tjäna pengar eller åtminstone få sina evenemang att gå runt utan större förluster, därav vågar man i mångt och mycket inte chansa på att boka nya band och riskera att publiken uteblir. Vi har på senare år tappat många väletablerade band i denna bransch och så kan inte trenden fortsätta om vi ska kunna se ljusare på framtiden. Under programserien "Dansbandskampen" som gick på SVT för många år sedan så skapades och upptäckes många nya dansband och det var ett oerhört lyft för hela branschen, hur många av dessa band finns kvar idag som aktiva, kanske hälften.

Ett exempel som bör nämnas och som jag tror på längre sikt kanske kan göra lite skillnad är när något nytt som "Luzianoz" dyker från egentligen ingenstans till att synas överallt på bästa sändningstid i både tv, radio o.s.v. Dansband nämns, dansmusik hörs och kulten i denna bransch sprider sig även om det handlar om Luzianoz så får denna bransch ändå oerhörd fin reklam. Många bokar artisten för spelningar och sköter han sina kort rätt så är framtiden räddad för Luzianoz. Det är bara att lyfta på hatten och gratulera till dom framgångarna han har haft hittills.

Lika lätt är det inte för nya band som verkligen håller hög kvalitet men som ändå inte får dom chanserna dom förtjänar eller mindre etablerade artister & musiker. Denna bransch handlar om så mycket mer än det ensidiga och hur det har varit. Vi lever i nyare tider och att få ut 3000 personer varje fredag & lördag kväll är inte längre sanningen, så var det förr i tiden och nu måste alla ta sitt ansvar för att hjälpas åt att få fram nya band, satsa på nya band och även att dansarna vågar prova att gå ut på dansa till er okänt band.

En viktig sak som bör återupptas är dessa dansbandsforum som fanns förr i tiden men som på senare år p.g.a pandemi m.m har uteblivit. Ett förslag och exempel är att ta in ett par nya dansband t.e.x i Malung som får dela på en scen under en hel vecka där dom kan visa upp sig och där det är 2-3 band varje kväll. Därmed kan då arrangörer och bokare komma i kontakt med nya band & publiken för att höra deras utlåtanden.

Jag har ändå varit med i 12 år i denna bransch, hört och sett mycket och framförallt snackat med otroligt många dansband och artister och tycker denna fråga är oerhört viktig att lyfta.

Text&krönikör / Christian Andersson ansvarig och grundare av Dansbandssidan.com

< tillbaks till alla nyheter