Vinnare av Guldklave 2022
Nöjd Kund–Garanti
2020-12-05

Ett reportage om trummisen Danne Strandberg från Martinez


Häng med på en nostalgisk hemma hos reportage med trummisen och kapellmästaren från dansbandet Martinez. Jag gjorde denna intervju den 18:e oktober precis efter deras 40 års jubileum. Ta del av vem Danne är nedanför och följ med på en intressant läsning.


Danne började känna på trummorna hemma hos mormor & morfar i Kiruna där han är född, han började spela på kaffeburkar som han riggade upp bland morfars renkött redan vid 14 års åldern. Hans första trumsätt fick han när han var 14 år, då bildades bandet "Railroads" som var Dannes första band där han spelade just trummor. Detta var i slutet på 70-talet tills ungefär 80 då dom bytte namn till CCO - band. Samtidigt samma årtal gjorde Danne sin första vinylsingel med bandet CCO, och det var även samma år som dansbandet Martinez bildades. Efter denna resa så började Danne att jobba hos sin mormor & morfars vilthandel från att han var 16 år tills han var 18-19 år. Danne har även hunnit med att jobba på Domus som köttmästare och säljledare tills att han var 27 år. 1989 spelade Danne med ett deltids dansband som hette "Bara Vi" från Kiruna, men mitt under denna resa så fick Danne ett erbjudande om att vikariera med ett dansband som heter "Dansbolaget" från Härnösand, bandet höll dom igång i 5 år innan dom gjorde förson för att sedan bli "Nya" Martinez runt 1994. Så man slog ihop Dansbolaget med dansbandet Martinez helt enkelt och där fortsatte Danne som trummis. Han blev kapellmästare i Martinez 2001 då även Martinez blev Härnösands baserat. Dannes första dansbandslåt som han skrev heter "Sommarnattens ljus", den skrev han 1994 och den kan man lyssna på via Spotify via albumet "Mer än en vän". En annan låt som Danne har skrivit är "Säg hej till kärleken" och det låg på Svensktoppen 1995 på en 3:e plats. 1994 var bandet med i en tävling "Årets dansband" där dom kom på en 2:a plats (Café Norrköping) & 1995 blev bandet Svenska dansbandsmästare. 1998 skrev Danne ännu en låt som gick in på Svensktoppen "Kärleken tar aldrig slut". 2001 blev Danne ensam ägare av bandet, Sandra Estberg kom med i bandet 2012 och då gjorde dom sitt första album med Sandra 2013. Sandra har varit med på 6 album utöver singlar. Danne blev nominerad som årets trummis 2010 (Guldklaven). Den första Guldklaven som bandet var var 2016 (Sandra Estberg - årets sångerska). Största priset bandet har vunnit är förstås 2018 (Årets Dansband - Guldklaven). Danne har haft 15 trumset genom årens gång, Martinez har haft 4 turnébussar från 1994 och framåt. När Danne inte är trummis så lever han ett mycket sunt liv som innebär träning och lite klinkande på gitarren. Danne har gitarren som ett "stödben" när han skriver låtar.


Vad är det bästa med att vara trummis och kapellmästare i Martinez? Takten är väldigt viktig i ett dansband, det sitter ju i från trummorna, basen och framåt säger Danne. Extrem mäktig känsla är när dansgolvet gungar i takt med musiken och det märker Danne tydligt. Det ska låta som en bra enhet när bandet spelar, det är väldigt viktigt och inte alla ska visa sina individuella skickligheter. Det var någon som kallade Martinez för "Dansbandens Roling Stones" och bandet kommer att köra på för fullt även efter covid 19 och satsa än mer framåt. Danne säger att han är stolt över sitt fantastiska gäng han har runt sig & även runt om bandet. Fantastisk produktionsbolag, skivbolag och underbara människor som hjälper till runtomkring.


Danne Strandberg kapellmästare i dansbandet Martinez har färdats 225.000 mil i turnébuss och det motsvarar cirka 56 varv runt jorden. Dessutom älskar han Cloettas Polly.

Tack Danne att jag fick komma på ett reportage hos dig i oktober månad. Ta del av lite härliga bilder nedanför som är tagna av Dansbandssidan.com

< tillbaks till alla nyheter