Vinnare av Guldklave 2022
Nöjd Kund–Garanti
2022-09-29

Dåtid - Nutid - Framtid - En intervju med Pär på Atenzia

Christian på Dansbandssidan bestämde sig för att göra en intervju med Pär Winberg på Atenzia Records som i dagarna köpt bolaget tillsammans med sin fru Christina som också jobbar där.


 • Det är väldigt kul att vi fick chansen att köpa Atenzia, berättar Pär. Jag startade det tillsammans med Hasse Haraldsson som äger Ginza AB och som är ett postorderföretag som säljer bland annat väldigt mycket skivor. Hasse och jag såg synergieffekter i att släppa album på ett eget bolag för att sedan sälja på bland annat Ginza. Jag kände väldigt många band genom mina gamla jobb på Mariann, Virgin, Frituna, EMI och Lionheart så det trillade på bra från början.


Pär berättar vidare om att det inte alls var meningen att Atenzia skulle bli ett så stort bolag från början utan mer ett komplement till Ginza. Men i takt med att framgångarna kom så tog Atenzia mer och mer tid i anspråk för Pär som fick sluta med sina arbetsuppgifter på Ginza och bara koncentrera sig på Atenzia.


 • Det har verkligen varit en resa. Den började på 90-talet då CD:n var enorm stor och allt under 30000 ex var en ”flopp” till att träffa gänget som startade upp Spotify som förklarade vad de hade i görningen. Jag glömmer aldrig det mötet de hade med oss på EMI som jag jobbade på när de presenterade idén de hade. Alla stod med öppna munnar när de visade sin plattform som inte hade kommit ut ännu – men vi begrep där och då att det var en helt nu era av musikkonsumtion vi såg där och då, berättar Pär.


Tiden gick och efter ett antal år hörde Hasse på Ginza av sig och frågade Pär om han inte ville börja jobba där. Något han tyckte var kul.


 • Dels hade vi flyttat hem till Skaraborg igen efter ett antal år i Stockholm, dels tyckte jag det kunde vara kul att jobba med Hasse som jag känt sedan tidigt 90-tal. Ginza är ett så fint företag, säger Pär.


Efter ett tag kom Spotify in i Pär arbetsliv återigen. Den här gången runt 2014-2015 då Spotify skulle göra en storsatsning på dansbandsmusik, då de såg en stor marknad i Sverige för den folkliga musikstilen.


 • Jag var i Stockholm och snackade med gänget på Spotify en hel del. På den tiden var inte bolaget börsnoterat utan lite mer personligt och vi skivbolag kunde ha möte på ett annat sätt med dem. Så vi som hade en katalog med dansband var och berättade hur marknaden såg ut och Spotify var väldigt seriösa och intresserade. De projektanställde till och med en tjej som enbart jobbade med sjösättningen av Dansbandsdelen på Spotify, berättar Pär. Ebba som hon heter var tillsammans med en annan tjej från Spotify uppe i Malung den sommaren och var helt fascinerad över dansbandsvärlden och hur populär genren är.


Sagt och gjort – Spotify slog på stora trumman och startade upp ett tiotal olika listor med dansbandsmusik och Atenzia hade lite tur med tajmingen.


 • Vi var precis ute i rätt tid, säger Pär. Vi har hetast med att släppa ny dansbandsmusik och vi jobbade stenhårt på att bygga upp bolaget och släppte mycket musik och som då givetvis Spotify la in på sina nya listor tillsammans med låtar från andra bolag för att få en bra mix, fortsätter Pär. Så tajmingen för oss var verkligen helt perfekt. Vi och de andra bolagen som jobbar med dansband har Spotify att tacka för mycket då de satsat så mycket på genren.


Pär är uppvuxen i Skara och granne med Bert som han dessutom började jobba hos 1987. Pär berättar att han har lärt mig mycket av Bert – inte minst att lyssna på människor. Något som är viktigt.


 • Jag frågar alltid folk om vad de tycker om det och det och det. Om de varit ute och dansat och vad de tyckte. Har de några nya favoriter? Några låtar de tycker extra mycket om? Om de tycker något band ändrat stil åt fel håll, om banden har blivit bättre. Det finns inget bättre sätt att jobba på, säger Pär


 • Ska man jobba med det jag gör och göra det på ett bra sätt gäller det att alltid vara på hugget och lyssna, säger Pär. Det här med ”8-16” jobb har aldrig legat för mig. Det är därför de sociala medierna har blivit ett perfekt sätt för mig att vara på. Att träffa kunder och jag skulle vilja säga vänner där, säger Pär. Jag ställer frågor, lägger ut inlägg och får direkt respons. Det är fantastiskt. Atenzias Facebooksida har ca 10000 följare och vi har inte ”köpt/annonserat” till oss en enda följare utan det är verkligen folk som är intresserade av oss som sökt sig till sidan.


Pär och Atenzia kom ganska tidigt i kontakt med Dansbandssidan.com och har sett sidan som en naturlig del i bolagets marknadsföring och kommunikation.


 • Dansbandssidan.com är en otrolig sida och det Christian gjort med sidan är något unikt skulle jag vilja påstå. Jag har alltid supportat sidan och fått väldigt mycket tillbaka i form av både reklam men även mycket tips, tankar och idéer. Det är fantastisk plattform att nå ut med våra grejer.


För ett par år sedan startade Pär ”mest på skoj” en livesändning på Atenzias Facebooksida en fredag klockan 11.00 för att presentera lite nyheter. Det var under pandemitider och alla satt hemma.


 • Det var verkligen inte meningen att den grejen skulle bli vad den blivit, skrattar Pär. Nu sitter jag här två år senare och livesänder varje fredag klockan 11.00. Jag har mängder av trogna tittare som tittar både live och efteråt och det är så jäkla kul, säger Pär. Att sitta i direktsändning och presentera låtar som släpps samma fredag och få direktrespons från tittare är fantastiskt. Sen snackar vi väder vind och kaffesorter, fortsätter Pär. Tittare hälsar till varandra, någon skriver att hon har fått ett barnbarn och önskar en låt, någon annan är sjuk och vill höra en annan låt och en tredje kanska skall på dans till något av våra band och önskar en låt med dom. Det är verkligen helt otroligt kul, säger Pär.  


Efter att bara ha sänt via Atenzia fick han chansen att även sända via Dansbandssidan.com Facebooksida och då ökade tittarantalet ytterligare och ligger allt som oftast mellan 250-300 livetittare och programmet når varje vecka ut till runt 20000-25000 personer.


 • Det är bara att tacka Dansbandssidan att jag fick chansen att visa programmet även på den Facebook-kanalen. Det öppnade upp för ytterligare tittare.


Pär berättar att Atenzia har många saker på G och att bolaget utvecklas hela tiden. Inte minst satsningen på spellistor på Spotify.


 • Vi har idag en sida på Spotify som heter Dansbandsklubben. Där har vi över 100 spellistor man kan följa med olika inriktningar. Bugg, Fox, Powerwalk, Rockabilly, Party, Nyheter, 2 bugg och två lugna, Bugg i olika tempon och mängder av andra teman. Vi utvecklar den sidan hela tiden med nya listor. Vi har 53000 personer som följer de olika listorna och det ökar varje vecka. Jag har ett 20-tal listor till i datorn som skall sjösättas innan jul. Dessutom kommer ju alla jullistor på det, pustar Pär. Men återigen – det är otroligt roligt. Jag har nog det roligaste jobb man kan ha.


Och så var det ju det här med dansen. Dansar Pär?


 • Ha ha… Ja du… Jag har ALLTID stått med en kaffekopp och sett upptagen ut vid sidan av dansbanan när jag kollat in band för jag vill inte bli uppbjuden då jag inte kan dansa bugg. Men för några år sedan gick Christina och jag två olika kurser där jag lärde mig hjälpligt. Christina begriper mina turer, men väl ute på dans så fattar oftast inte de jag dansar med vilket håll jag vill snurra, skrattar Pär avslutningsvis.

Missa inte Pär imorgon 11.00 på Dansbandssidan - Facebook
Följ Atenzia på Facebook här!
Följ "Dansbandsklubben" på Spotify här!
< tillbaks till alla nyheter