Vinnare av Guldklave 2022
Nöjd Kund–Garanti
Nätet som resurs som kulturutövare

TikTok är appen som på kort tid skördat internationella framgångar och som på senaste tiden blivit otroligt populär. Appen som ursprungligen kallades för Musical.ly gav användare möjlighet att spela in och dela videor med varandra. Efter att det kinesiska bolaget Bytedance köpt upp Musical.ly bytte appen sedermera namn till TikTok år 2018. Resten är som bekant historia då det är svårt att missa klipp från TikTok i det populärkulturella bruset. Med över 800 miljoner användare innebär appen en fantastisk möjlighet till exponering för kreatörer som vill dela med sig av sin kreativitet eller konst med andra, oavsett om det sker i form av dans, humorklipp, sång eller inredning. Bland TikToks megakändisar återfinns bland annat 26-åringen Awez Darbar som är en indisk influenser och dansare som är känd för sina synkroniserade danser och sketcher. En annan TikTok-kändis är fitnessprofilen och skådespelaren The Rock som sägs ha 23,9 miljoner TikTok-fans runt om i världen. TikToks framfart och popularitet illustrerar de sätt på vilka kreatörer idag kan nå ut med sina talanger och få följare utan att vara backade av multinationella bolag. I den här artikeln nämner vi fler exempel på hur nätet kan användas som resurs som kulturutövare.

Icke-konventionella karriärbanor

Justin Bieber är artisten som sägs ha sålt mer än 70 miljoner album runt om i världen och som är artist nummer 1 på Youtube med mer än 60 miljoner prenumeranter på sin kanal. Att han är omåttligt populär på Youtube är föga överraskande trots allt med tanke på att det var där allt började en gång i tiden. Bieber brukade lägga upp klipp på sig själv på plattformen där han sjöng och spelade och upptäcktes. Biebers framgångssaga visar hur nätet kan göra icke-konventionella karriärbanor till verklighet. Det krävs inte längre att man har ett tungt marknadsföringsmaskineri initierat av internationella skivbolag bakom sig för att nå ut. Ett annat exempel på någon som använt online-miljön till sin fördel för att satsa på en yrkesbana som kännetecknas mer av passion än tradition är Team PokerStars-medlemmen Andre Akkari som gick från en “vanlig” karriär som arbetstagare på ett mjukvaruföretag till att delta i några av världens största pokerturneringar på nätet. Det ovan nämnda hade inte varit möjligt såvida inte spelbranschen genomgått en radikal förändring och digital utveckling. Landbaserade anläggningar var länge den enda platsen där skickliga pokerspelare kunde odla och visa upp sina talanger i samband med pokerevents- och turneringar live. I början av 90-talet började ett antal pionjärer inom branschen snickra med enklare hemsidor med spel, och i början av 2010-talet tog det fart rejält. Det var från och med denna tidpunkt som mer sofistikerade spelplattformar på nätet började utformas och vinna spridning. Karriärer som Akkaris blev sedermera en faktisk möjlighet. Idag samexisterar de landbaserade anläggningarna med plattformar för poker och andra spel online. I takt med att AI- och VR-teknologi förväntas genomsyra spelbranschen allt mer kan dock tänkas att allt fler går över till att spela digitalt i takt med att det digitala utbudet blir allt mer verklighetstroget och uppslukande.

Från bloggare till författare

Sandra Beijer driver sedan många år tillbaka den populära bloggen 9 till 5 som finns på Elle. Beijer som har bakgrund som copywriter är i mångt och mycket en traditionell bloggerska och samtidigt en fullständigt icke-traditionell bloggerska jämfört med andra inom branschen. Hon delar förvisso med sig av väl valda delar av sin vardag vilket brukar omfatta tips på restauranger, skönhetsrutiner, inredning, matlagning och tips på TV-serier. Beijer har dock även en naturlig fallenhet för skrivande och varvar traditionella blogginlägg med andra inlägg som har en högre, litterär verkshöjd. Parallellt med hennes konstanta och uppskattade närvaro på nätet har hon även gjort författarkarriär och släppt böcker som “Det handlar om dig” (2014) och “Allt som blir kvar” (2016) - böcker som kretsar kring kärlek och relationer på klassiskt Beijerskt vis. Beijer är ett lysande exempel på någon som förvaltat sin exponering som bloggare och som på kuppen lyckats attrahera bokförlagens och läsarnas intresse, något som troligen hade varit betydligt svårare om det inte vore för bloggkarriären.

Inredningsguru på nätet

Namnet Drew Scott väcker troligen inte särskilt många associationer för den som inte är bevandrad i inredning på Youtube. 26-åringen Scott är dock en amerikansk vloggare som är känd för sina DIY-videos, tutorials och andra inredningsprojekt som han laddar upp på sin kanal under sitt alias Lone Fox. Hans videos kretsar enbart kring inredning och han guidar tittarna i hur man undviker att begå klassiska inredningsmisstag samtidigt som han illustrerar hur man kan förvandla ett rum genom att enbart handla på loppis eller ge föremål från IKEA en unik touch genom att måla om eller byta knoppar. Scotts karriär hade varit otänkbar för bara 20 år sedan då han troligen hade behövt vara uppbackad av en stor Tv-kanal villig att ge honom ett inredningsprogram. Idag tjänar han pengar på sin egen kanal och styr dessutom helt själv över innehållet.