Vinnare av Guldklave 2022
Nöjd Kund–Garanti
3 Tips för att spela ett gig i Las Vegas

Mer än 41 miljoner människor besöker Las Vegas varje år för att söka lycka eller bara ha en trevlig semester. Las Vegas är den största staden i delstaten Nevada med sina drygt 700 000 invånare och 2 miljoner som bor i storstadsområdet. Staden har en vibrerande musikscen med artister som Celine Dion, Elton John och till mindre kända artister som alla gör sitt yttersta för att staden ska behålla sitt rykte som en av världens roligaste städer. Denna artikel tar en närmare titt på hur man kan spela ett gig i den neonlysande ökenstaden.

insert iamge - https://pixabay.com/illustrations/las-vegas-lettering-abstract-1381728/

Las Vegas

Staden har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet då spanjorerna kontrollerade området. Las Vegas-dalen var tidigt känd för sina vattenbrunnar som resulterade i stora gräsmarker som på spanska heter ”vega” – som ledde till namnet Las Vegas, som först 1911 blev erkänd som en riktig stad. En av stadens mest betydelsefulla händelser skedde 19 mars 1931 när legaliseringen av hasardspel lagstadgades. Idag är staden känt för hasardspel och är även stadens viktigaste inkomstkälla. Enligt uppgifter spelar 90 % av stadens besökare någon typ av spel. Ett av de mest populära spelen är roulette som uppfanns av den franske matematikern Blaise Pascal och som på franska betyder ”litet hjul”. Spelet var inledningsvis förbjudit i Frankrike men blev fort populärt i städer som Monte Carlo och Las Vegas. Roulette utvecklades under 1800-talet till den populära spelform vi ser idag.

Musikscenen i Las Vegas

Även om Las Vegas har många smeknamn som Sin City och City of Lights vill många hävda att staden borde identifiera sig som ”The Live Music Capital of the World”. Bortsett från de allra största musikstjärnorna som alltid gör ett besök i staden finns det alltid en levande musikscen på stadens barer och mindre scener. Det finns många mindre musikscener som ibland besökare missar när man besöker staden. House of Blues at Mandalay Bay är en konserthall som är perfekt om man har en försmak för blues och älskar live-musik. House of Blues har öppet alla dagar i veckan och utlovar en skön och autentisk känsla. Om man i stället älskar countrymusik kan Nashville Unplugged vara ett ställe som är gratis att besöka och som ständigt letar efter musiker som vill spela ett gig.

Hitta ett gig i Las Vegas

Musikscenen i Las Vegas är enorm och ställen söker ständigt efter nya talangfulla musiker. Nedan kommer 3 tips på hur du hittar ett gig i Las Vegas:

Undersök möjligheterna
I takt med digitaliseringens intåg har även musikbokningsbranschen förändrats. Idag finns det hemsidor som ständigt letar efter musiker att fylla det tomrum som finns. Om man inte har en manager eller agent kan man alltid ta kontakt med dessa sidor själv och skicka in sitt bidrag. Det finns oändligt med platser som erbjuder livemusik i Las Vegas och är man tillräckligt bra gäller det att våga satsa och ta kontakt.

Bygg en plattform på sociala medier
Syns du inte – finns du inte. Idag sker nästan all marknadsföring för mindre band och musiker på sociala plattformar som Facebook och Instagram. Även om information ibland kan känns överflödig ökar chansen att någon får upp ögonen för din talang om du är aktiv på sociala medier.

Var prestigelös
Las Vegas har över 41 miljoner besökare varje år och flertalet av dessa uppskattar säkerligen musik. Utbudet av musikscener i staden är stort och ofta handlar det om att få in en fot och därmed skaffa kontakter. Ett första steg är alltid att gå dit på kvällarna och presentera din musik.