Beställ online
Nöjd Kund–Garanti
Därför mår vi bra av dans

Efter två års uppehåll är ett av de mest populära inslagen i den svenska evenemangskalendern tillbaka, nämligen Dansbandsveckan i Malung. Evenemanget som drog i gång i mitten av juli och som håller på till och med lördag den 23 juli bjuder, i samband med sitt 35-årsjubileum, på hela 82 dansband med eminenta namn som Lasse Stefanz, Vikingarna, Larz Kristerz, Blender och Expanders i spetsen. I år har man dessutom bjudit in en rad internationella dansband från bland annat Island, Finland och Norge och utökat repertoaren med rockabilly band som spelar varje kväll. Uppslutningen är lika imponerande som vanligt och biljettförsäljningen ligger över nivåerna för samma period år 2019 vilket innebär att minst 100 000 dansglada besökare kommer att snöra på dansskorna i Malung i sommar. Kanske är det inte så konstigt med tanke på att dans medför en rad olika fördelar för oss ur både mentalt och fysiskt hänseende - låt oss kika närmare på detta.

Lekfull brejk

För hobbydansaren som inte behöver oroa sig över att prestera på danstävlingar världen över som den professionella dansaren innebär dans en kravlös stund för lekfull underhållning. Hjärnan får ta en paus från vardagens bestyr och måsten. När vi ger oss hän till dans och låter kroppen följa med i musikens ljuva rytmer händer något som inom KBT kallas för fokusskifte. Vi blir så fokuserade på här och nu och på uppgiften att röra vår kropp på ett rytmiskt sätt att det finns begränsat utrymme för oroande tankar. Det är dessutom svårt att inte dra på smilbanden och att smittas av glädjen som hög musik och rörelse innebär. I detta avseende kan dans jämföras med andra aktiviteter som också innebär ett slags fokusskifte och en paus för hjärnan till förmån för avslappning och skoj. Kanske upplever du samma känsla när du målar av ett stilleben vid ett staffli i strålande dagsljus, experimenterar med att skulptera små figurer i lera, broderar eller spelar lekfulla spel av olika slag genom tematiska och färgstarka slots som typiskt sett hittas på digitala plattformar nuförtiden. Kanske känner du det när du yogar eller pysslar eller snickrar - listan kan göras lång men ni förstår principen som gäller.

Social gemenskap

Som nämnts lockar Dansbandsveckan årligen till sig runt 100 000 dansglada besökare från hela landet. För den som deltar i evenemanget väntar därmed en vecka full med möjligheter till social interaktion och gemenskap. Dans är nämligen en fantastisk isbrytare och ett lekfullt sätt för oss att knyta an till andra och dela glädjen som musik och rörelse i tandem innebär. På samma sätt som vi ibland föredrar att gå på konsert för att lyssna på en artist eller ett band live tillsammans med andra för en förstärkt och annorlunda upplevelse gillar vi ibland att överge solodans framför spegeln där hemma för rytmisk rörelse i grupp på olika dansevenemang eller på klubb. Den som gått på valfri danskurs, oavsett om det gäller lindy hop, salsa eller bugg, vet att dans förenar och att en danskurs är ett strålande tillfälle att skaffa nya bekantskaper och vänner som gillar att göra precis samma saker som du.

Fysisk kondition

De flesta stora träningsanläggningar i landet har idag dans på sina träningsscheman. Beroende på vilken dans som är din personliga favorit är det nämligen en alldeles ypperlig träningsform som bättrar på både kondition, balans, uthållighet och smidighet. Balett gör till exempel att man tränar massvis med små muskler som man kanske inte varit medveten om samtidigt som man förbättrar sin balans och kroppskontroll och blir mer vig i samband med de otaliga stretchövningar som ingår i dansformen. Zumba som tränas till pulserande latinorytmer är en gruppbaserad träning med rötter i danser som bland annat samba, merengue och cumbia och är numer en allmänt vedertagen och energifylld träningsform även i Sverige. Dansformen passar den som inte endast vill bygga kondition och bränna kalorier men som också vill bygga muskler. Avslutningsvis ger gammeldans, som är ett samlingsnamn för svenska danser mellan 1800–1900 både motion och koordination. Genom sin mindre explosiva art låter den dig parallellt arbeta med balans, leder och muskulatur.