Bomix Orkester - Det mogna dansbandet från Höganäs i Skåne!

I måndags den 20:e november bestämde jag en träff med det härliga gänget i Bomix Orkester på ett café/pizzeria i Lund. Jag ville ha reda på mer om bandet och försöka att nå ut med deras musik runt om i landet och i Norden. Jag ringde upp Fredrik i bandet för 2 veckor sedan och bokade in denna träff för en liten intervju. Bandet är från Höganäs i Skåne, dom bildades för cirka 19 år sedan. Här nedanför har jag sammanfattat lite om det vi snackade om samt även lite historia om Bomix Orkester. 


Såhär började allt!

-Grattis på födelsedagen!

Ja, så började det för BoMix orkester från Höganäs i Skåne för nästan exakt 19 år sedan. -Jag fyllde år och min fru överraskade mig med ett trumset berättar Patrik. Bäste kompisen sedan barnsben hade länge spelat keyboard för hemmabruk och när Patrik berättade för Fredrik att han fått ett trumset tog det inte lång tid förrän han kom med keyboarden under armen. 

-Någon form av ljud, på gränsen till musik, uppstod när vi kopplade upp instrumenten hemma i Patriks arbetsrum i villan norr om Höganäs. -Det blev så klart till att prova med en Lasse Stefanz-låt eftersom de alltid varit våra favoriter bland alla band berättar Fredrik. -Till slut kunde man nog höra att det var ”Du försvann som en vind” skrattar Patrik, som efter någon vecka efter debuten byggde om hemma i garaget och en riktigt fin replokal med viss ljudisolering hade kommit till. 

I replokalen kunde man så småningom få höra fler och fler låtar och de hade till och med publik i replokalen ibland. -Patrik tyckte att vi skulle ha ett namn, säger Fredrik. -Vi tyckte att det kunde se lite fräckt ut med en backdrop i replokalen, men utan ett namn ser det lite anonymt ut. -Vi funderade på olika namn och efter en stund sa Patrik. -Vi kan ju mixa ihop våra andranamn! -Du heter ju Bo i andranamn och jag heter Mikael, sa Patrik! Därför blev det BoMix orkester. –Vi sydde ett eget svart backdrop med egen logga i silver. Det såg likadant ut som det Lasse Stefanz hade på den tiden, säger Fredrik -Ja, och det var nog också enda likheten, skrattar Patrik.


När killarna började spela hade de ingen kunskap alls om hur ett PA fungerar. De åkte runt till massa olika musikaffärer i Skåne och Halland för att till slut hamna i Höör på Elmelids. –Där träffade vi Per och Jonas som tålmodigt lärde oss allt från grunden och dem är vi skyldiga många tack, säger Fredrik. 

I Folkparken hemma i Höganäs började styrelsen för föreningen att besöka duon nere i källaren och efter några trevliga fikastunder så kom de överens om att bjuda in till fest där BoMix skulle spela upp till dans. –Det blev ju helt overkligt eftersom vi inte alls hade tänkt att spela för publik, men så klart tackade vi ja och det blev en riktigt trevlig kväll och alla dansade och var glada, säger Patrik.

Det blev fler och fler spelningar, men duon saknade egentligen en bra sångare. Inför en spelning för en idrottsförening hade killarna fått frågan om det var ok att en av gästerna på festen kom upp och sjöng några låtar. Självklart hade de inget emot det. -Efter att vi spelat ett tag så kom en kille upp och presenterade sig som Lars och frågade om det var ok att sjunga ett par låtar, säger Fredrik. -Han kollade lite i textpärmen och fann att där var många låtar som han kunde. –Han gick aldrig av scenen och från den dagen blev han vår efterlängtade sångare, säger Patrik.

Efter en tid hade trion repat ihop en bra repertoar och en hel del spelningar trillade in allteftersom bandet var ute och spelade. Åren gick och på en julfest träffade bandet på en kille som heter Henrik. -Han spelade gitarr för barnen på festen och vi frågade om han kunde tänka sig att komma till replokalen och testa tillsammans med oss, säger Fredrik. –Vi hade inspelade gitarrslingor och det var vi egentligen aldrig nöjda med, så att träffa på Henrik och få med honom i bandet gjorde att vi fick ett mer personligt sound. –Jag kände direkt att detta var ett gäng jag skulle trivas med och nu har jag varit med i fem-sex år säger Henrik. Vi har utvecklats tillsammans och tycker om samma musik och är nästan alltid överens om vilka nya låtar vi ska repa in, fortsätter han.

För två år sedan meddelade Lars tyvärr att han ville sluta i bandet. -Vi la verksamheten på is ett tag och funderade på om vi andra skulle fortsätta eller inte, berättar Henrik. Men efter bara några månader så stötte Fredrik ihop med bandets nye sångare. –Jag visste att Tobbe spelade i ett annat band och att han gillar dansbandsmusik och när jag berättade att Lars slutat så märkte jag direkt att Tobbe var sugen att komma och testa lite hos oss. Så blev det, säger Fredrik och efter det är bandet åter en kvartett och för en månad sedan hade vi vår premiärspelning i Tivolihuset i Höganäs i fullsatta lokaler. –Jag trodde inte det kunde kännas så härligt att få spela och sjunga för ett hav av dansande människor, ler Tobbe. –Det var verkligen bland det roligaste jag varit med om!

Nu fortsätter BoMix med Tobbe, Henrik, Patrik och Fredrik att repa in fler goa dansbandslåtar och det är just det mogna dansanta de försöker satsa på. Men, såklart fyller vi även på med lite poppigare låtar som alla kan om vi exempelvis spelar på bröllop med lite mer blandad publik, säger Henrik. 

Följ gärna deras Facebooksida här!


Jag vill rikta ett stort tack till Bomix Orkester för trevligt sällskap god fika och pizza. Det blev en härlig gruppbild på bandet där dom håller i en nybakad Kebabpizza special. Tack även till Olympia Pizza&Café för fin service och god mat.

Ett litet smakprov på Bomix Orkester

Fotograf: Conny Jönsson

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter