Agneta Olsson i Thor Görans firar idag 30 år som turnerande sångerska!

Sångerskan Agneta Olsson, född och uppvuxen i Hörnsjö, i dom djupa skogarna i Västerbotten, firar 30 år som turnerande sångerska. Hemma i byn kallas hon för ”Bygdens Drottning”, och efter 30 år efter vägarna, står hon fortfarande stadigt på jorden. Hon har många strängar på sin lyra, och kan idag titulera sig sångerska, svensktoppsartist, dansbandsstjärna, turneledare, företagare och programledare. För 30 år sedan, 1987, började hon turnera och allt började i Björkarnas Stad Umeå:


”Allt började med en dröm, stor brinnande glöd och en otroligt stark vilja!”, skrattar Agneta Olsson

Agneta är idag sångerska i riksturnerande dansbandet Thor Görans och egna solokonstellationen ”Agneta & Peter”. Tillsammans med fästmannen Peter ”Till min kära” Grundström driver dom hela sin musikverksamhet själva, har eget skivbolag (ARS Records) och producerar alla skivor själva. Thor Görans är enda dansbandet i Sverige med 100 % eget låtmaterial, och bandet ligger på Atenzia Records idag.

”Många frågar mig hur jag orkar. Men jag har haft så fruktansvärt roligt. Det är därför jag fortfarande håller på. Tiden har gått fort, men samtidigt känns det som om jag har varit ute på flera världsomseglingar”, berättar Agneta

Agneta är idag Sveriges äldsta dansbandssångerska, och den enda riksturnerande dansbandssångerskan i Norrland, som har hela Norden som arbetsfält. Och kanske Sveriges första kvinnliga kapellmästare i dansband år 1990!?

”Jag påminner mig själv varje kväll, att jag fortfarande står kvar på Dansbandsscenen. Jag har världens bästa jobb, och jag har fått gå den bästa artistskola som finns. Min erfarenhet som dansbandssångerska, kan man inte skaffa sig någon annanstans. Man kan ej skola sig till det, man måste ha det i sig. Jag är också av den ”gamla stammen”, där vi jobbar hårt och ”går” i alla lägen. Man får ledigt för sin egen begravning, annars står man på scen och levererar i alla lägen. Man måste vara tuff och tålig, men tyvärr är vi brinnande turne´rävar ett utdöende släkte”, berättar Agneta

Vad har du varit med om på 30 år?

”Oj, det är en lång historia. Jag har underhållit människor, levererat glädje och turnerat land och rike runt under hela den tiden. Har riksturnerat större delen av den tiden, åkt flera hundratusen mil i turnebuss, gjort ca 3.000 spelningar och förverkligat min stora livsdröm. Jag ville bli sångerska och så blev det. Jag började stå på stolar och sjunga som liten flicka, och då var mitt paradnummer ”Lyckliga Gatan”. Den kom 1968, och då var jag 4 år. Musiken har alltid funnits med mig, och som liten spelade jag många instrument också (Fiol, gitarr mm). Min dansbandskarriär började 1987 i ett litet festband i Umeå (Toddys). Höjdpunkterna i min karriär är många, och jag har fått vara med om storhetstiden då dansbandsbranschen blomstrade och folk vallfärdade till danserna. Glädjen idag är att fortfarande få finnas kvar på scenen och träffa vår fantastiska publik och fans, som åker långt, långt för att träffa oss. Jag och min Peter driver allt själva idag, och jag är oerhört stolt över det vi har. Jag, och vi, har jobbat otroligt hårt och målmedvetet, och ska man ligga på toppnivå, då får man ligga i. Jag har gått den långa vägen, och inte halkat in på något bananskal. Otroligt stolt att stå här idag och få fira mina 30 år på hemmaplan!”

Hur firas det hemma i byn? Ett jubileum idag denna lördag?

”Ja, det blir en helkväll såklart. Jag har valt att slå på med ett stort kalas, men ändå nära och intimt hemma i Byahuset. Biljetterna till middagen är slutsålda, men det kommer att säljas ut dansbiljetter i förväg också. Kvällen är tillsammans med vänner, familj, publik och fans. Jag ska göra en jubileumskonsert till middagen. Men först är det ”Veterandag” på dagen, och då ska jag kramas, prata, umgås med alla jag känner. Och titta på alla fina gamla bilar. Jag är ju född på 60-talet, så det passar utmärkt. Jag älskar gamla raggarbilar!”, skrattar Agneta


Dansbandssidan.com säger stort Grattis till dom 30 åren på turné!

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter