Nya Vikingarna släpper singeln ”Vi börjar om"!

Vikingarna börjar om!

Idag släpper Nya Vikingarna singeln ”Vi börjar om” med nya sångaren Kenneth Wahlberg.
 
Vad gör ett band som startade 1961, har sålt 11 miljoner album, flugit till spelningarna i sitt eget, privata jetplan och är tillbaka i hetluften efter ett uppehåll på 12 år? Svaret är att de går tillbaka till sina musikaliska rötter, till den första kärleken till musiken och till det som allt en gång började med. När Vikingarna gjorde en omstart som Nya Vikingarna innebar detta att de gick tillbaka till rötterna av den countrydoftande dansmusik som de alltid har spelat, till den amerikanska södern och till ”The birthplace of Rock’n’Roll” – Sun Studio på Union Avenue i Memphis, Tennessee, där Johnny Cash, Elvis Presley och Roy Orbison tog sina första steg i karriären.     

Inspelningarna av EP:n The Sun Sessions skedde under ledning av producenten Anders Hansson – en man med tonvis av hits på sitt samvete. Senast skapade han världshits till Agnes och Cher, och har under senare år även arbetat med Orup, Lena Philipsson och Magnus Uggla. 

I Sun Studio förstärktes bandet med en av världens mest anlitade pedal steel-gitarrister, Bruce Bouton, som är fast medlem i Garth Brooks kompband och har spelat med Shania Twain, Rascal Flatts och de allra flesta andra av de största namnen inom countrymusiken. Inget kan förstås passa bättre för Vikingarnas country på svenska än Bruce honkytonkdoftande pedal steel.   

Under besöket i denna den allra heligaste av heliga platser inom rockmusiken spelade värmlänningarna in fyra låtar. Den första att släppas har den passande titeln ”Vi börjar om”, och är skriven av Bobby Ljunggren, Jörgen Ingeström, Anders Hansson, Peo Thyrén och den nye Vikingasångaren Kenneth Wahlberg. ”Vi börjar om” är en låt som hade passat just Roy Orbisson som handen i handsken 1963. Någon har sagt att det är den bästa låt som Bobby Ljunggren någonsin har skrivit, och själv har han sagt att det är den bästa på flera år.   

Besöket i Memphis dokumenterades av filmaren Viktor Petrovski, som håller på att göra en dokumentär om Vikingarnas återkomst. Petrovski har tidigare bland annat gjort dokumentärserien om ABBA som sändes över hela världen. Nya Vikingarna representeras på livesidan av Live Nation, och deras återkomst på scen skedde i början av januari ombord på Birka Cruises. Det var starten på ett intensivt år med spelningar i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Spanien.

Lyssna på låten här!

På söndag kan ni se Nya Vikingarna framföra singeln i TV4 Bingolotto.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter