En magisk Finlandsturné med Fernandoz!

I torsdags den 20/10 begav jag mig mot Stockholm för att möta upp grabbarna i Fernandoz och göra 2 stycken reportage om bandet och den Finländska danskulturen under fredag samt lördag. Första stället för grabbarna att spela på var på Bygdeborg ett litet speciellt dansställe som har danser 3-5 gånger om året, ett något större bostadshus med fin inredning och en härlig liten danslokal. När vi väl var på plats så drog vi igång med att få alla instrument, högtalare m.m på plats för att sedan göra soundcheck, arrangören bjöd på gott kaffe och sillmackor med ägg och jag stod inte bara och tittade på utan hjälpte förstås till. När kvällen så sakteligen började närma sig så förvandlades tystnaden till ljud av bilar och människor och inom bara några minuter så fanns flera hundra människor på plats för att dansa och njuta till Fernandoz. När det var dax för dansen att dra igång så stod alla dansarna inne i lokalen och välkomnade grabbarna. Lite unikt i Finland är att alla står still på dansgolvet i cirka 15 sekunder när en ny låt börjar för att sedan börja dansa, det är en fin gest till banden som spelar i Finland. Dansarna blandar även jubel med applåder efter varje låt och detta är ovanligt iallafall i Sverige men så uuppskattat av banden. Fantastisk musik med Fernandoz kvällen rakt igenom och som alltid är grabbarna på strålande solskens humör och gör en danskväll till den bästa. Efter en kortare paus var det så dax igen och när grabbarna gick mot scenen kom applåderna och jublet igen, väldigt häftigt och vilket tryck kvällen rakt igenom. Många ville förstås köpa skivor och snacka med bandet som fick ta emot lovord på lovord då dom för första gången spelade på detta dansställe. När kvällen väl var över så var det så dax att få smaka på en finsk klassiker den finska mini korven (Nacki) som man fick i tillsammans med senap och ketchup. Fantastiskt god och här behövs det minsann inger bröd till. Efter att vi sedan packat ihop allt så fick jag och Calle några timmars sömn innan färden drog vidare mot Karis för kvällens Dansgala med Fernandoz och Country Express. Väl på plats så fick vi hjälp att lyfta upp högtalare, mixer och annat via en större lyftkran då spelningen var ovanför en brandstation och detta i samband med blåst och kyla. Vi fick ett fint välkomnade till denna plats av arrangören som denna kväll erbjöd oss att bada bastu, fantastiskt god mat, fika. Lite speciellt att spela på en brandstation men så häftigt och så snyggt arrangerat måste jag säga. Flera hundra kom till kvällens Dansgala som helt enkelt blev en stor succé med nöjda dansgäster. Fernandoz fick i slutet spela extra nummer på extra nummer och folk var helt i extas och applåderade säkerligen i minst 5 minuter. Country Express fick jag även chansen att träffa för första gången och dom körde klassiska Countrylåtar och lirade kanon bra kvällen rakt igenom och ställde upp för en gruppbild och några få minuter ordväxling. Mitt huvudsyfte för denna turné var att göra reportage om Fernandoz då dom har ställt upp för Dansbandssidan.com med resa god mat och allt man kan tänka sig. Alltså detta är riktigt underbara människor och jag är så tacksam att jag fick följa med på denna fantastiska resa tillsammans med er. Sångaren Jon Anders Nordlund med guldrösten fyllde även år i fredags och detta firades med presenter ifrån mig och bandet. Det blev helt enkelt en toppen turné och jag vill varmt rekommendera er alla att prova på dansen i Finland, här sätter man dansen och festen i fokus och folk är på glatt humör och uppskattar verkligen när utländska band kommer på besök. William Enberg 12 år fick även spela 3 låtar med Fernandoz under dansgalan och detta gjorde han med bravur. Ta del av en mängd bilder nedanför från helgen som varit. Vill man se filmer från helgen så filmade jag "Live" via Dansbandssidan.com på Facebook och dessa ligger kvar på sidan. Tusen tack till Fernandoz för en magisk helg i Finland och tack för allt ni gör för Dansbandssidan.com. / Christian 

Karis/Finland - Dansgala - Fernandoz&Country Express

Bilder från Bydeborg 21/10 2016 - Fernandoz

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter