Från dansband till country, rock och pop - en intervju med Stefan Hjert!

Vem är Stefan Hjert?

Jag är 56 år ung, stoltserar med 173 cm, 75 kg och ett glatt humör. Född och uppvuxen i ett frireligiöst hem i Grums, matad med musik av föräldrar och äldre syskon. När man är 5 år och sladdbarn på 60-talet och har en storebror som har bil med skivspelare så är det självklart att man färgas av detta. Hela floran av band som fanns och att musiken hade en stor plats i familjen satte sina spår. 

Hur och när började du att spela?

Som 15-åring 1975 började musiken i bandform med det som blev Grums-grabbarna. GG spelade tillsammans under åtta år fram till 1983. Maria Wells kom in på klaviatur under de sista två åren innan bandet löstes upp. Även om bandet splittrades så blev aldrig kompisgänget splittrat. Åren efter Grumsgrabbarna har vi hållit kontakt som gamla polare gör och samlas ibland för att spela. Vi har återuppstått vid varierande tillställningar och även spelat rock’n roll på olika fester som The Grabbs.  I somras firade vi 40-årsjubileum och alla, inkl. Maria, kom och vi hade en kanonkväll. Tyvärr i hällande regn. 

Vad hände efter GG-tiden?

Efter GG-tiden följde 10 år av musikalisk tystnad med familj, hus och allt som hör Svenssonlivet till. Jag började att, så smått, spela igen med olika konstellationer. Det mest spännande och mest utvecklande var tillsammans med ett band som spelade eget och ganska avancerat material och som även fick mig att, så smått, börja med egen ”musiktillverkning”.

Vilka instrument spelar du?

Mitt huvudinstrument är bas men jag trakterar även gitarr och fuskar även med lite ukulelespelande.

Vilken typ av musik lyssnar du på och har du några idoler?

Jag såg Status Quo på TV någonstans runt jultid -73 och sen var jag fast. Inom countrymusiken är det Eagles, Emmylou Harris och hela hennes följe av suveräna musiker har jag också följt genom åren. Bland svenska artister gillar jag Peter LeMarc, Strömstedt, Ledin och Jill Johnsson.

När började du att skriva musik på allvar?

Under de senaste 2-3 åren har jag fått ur mig ca. 25-30 låtar. Jag tyckte mig inte kunna få till texter till låtarna men via Facebook kom jag i kontakt med Agneta Mårtensson som, förutom de fåtal egna, skrivit allt åt mig. Hon lyckas fånga känslan i musiken och skriver på ett berättande och målande sätt. Agneta är en av Sveriges bästa textskrivare och…. En bra text är minst halva låten!

Beskriv din musik! 

Om man nu måste facka in den, kan väl närmast beskrivas som country-rock-pop. Luftig, mjuk musik med mycket stämsång, taktfast rock med tung-gung och catchy, glad pop som är medryckande, där är min musik! Musik ska beröra och förstärka den sinnesstämning man befinner sig i. Jag gillar ärlig musik utan sequensers, datorer och annat fusk som gör musiken fyrkantig. Band som spelar utan detta högaktar jag och bör promoveras. Hellre en falsk ton spelad med ett leende än ljudväggar och toner som inte är ¨spelade¨! 

Håller bandet fortfarande på?    

I första hand jobbar jag med att skriva låtar och inte så mycket med bandet. Jag hoppas på att detta ska kunna öppna fler dörrar och att publiken får upp ögon och öron för min musik.


Jag menar…. Vem är Stefan Hjert i dag? 

I morgon är en annan dag….    
(för att travestera en känd och omskriven person i ett tävlingsprogram i musik)Tack Stefan för att jag fick göra denna intervju med dig och framöver kommer ni att kunna se mer med Stefan här på Dansbandssidan.com i form av hans musik som kommer läggas in här. / Christian på Dansbandssidan.com 

Lite olika bilder ifrån Stefan!

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter