Grattis Norge på nationaldagen!

Idag den 17/5 firar Norge sin nationaldag. Dansbandssidan.com passar därmed på att säga grattis till alla vänner i Norge. Lite historik om nationaldagen i Norge kan ni se nedanför. / Christian 


Norges nationaldag firas i stor omfattning. Firandet är präglat av traditioner, och norrmännens glädje över att vara självständiga.Dagen firas eftersom prinsregent Christian Frederik valdes till kung och skrev under Norges grundlag den 17 maj 1814(lagen blev antagen av Riksforsamlingen på Eidsvoll dagen innan, den 16 maj), och inledde en kort period för Norge som oavhängig stat, före ett krig med Sverige ledde till konventionen i Moss den 14 augusti samma år, då Norge var tvunget att revidera grundlagen och ingå en personalunion med Sverige, vilken bestod från 4 november 1814 fram till1905. Grundlagen fick dock behållas och säkerställde att Norge bestod som självständig stat under perioden.

Nyhetsarkiv

Länkar

Senaste nyheter